Aanmelden | Contact
Zoeken

Maritieme geschiedenis van Dordrecht in de 17e en de 18e eeuw


Dordrecht en zijn schepen / scheepswerven / scheepstimmerlieden in de 17e en 18e eeuw

Samengesteld door historica/schrijfster H.W.G. van Blokland-Visser (Papendrecht 2016)
E-mail: k.blokland87@upcmail.nl; website: www.blokland.dordtenazoeker.nl


Binnenvaartschepen gebruikt te Dordrecht in de 17e en 18e eeuw


BINNENVAARTSCHEPEN GEBRUIKT TE DORDRECHT IN DE 17e EN 18e EEUW

* BOEIERSCHIP
Gaffel getuigd/ met kluiver.
Vaart in de Hollandse binnenwateren.
Bekend was de DORDTSE BOEIER om zijn snelheid.

* BEYTELSCHIP
Dit schip werd op diverse manieren genoemd.
(SAMOEREUSSCHIP/WEYTSCHIP/KEULENAAR /SMALSCHIP)
2 mast / getuigd.
(ca 65 tot 105 voet lang /17 voet wijt)
Een lang plat vrachtschip met een platte bodem, een vol ruim waar veel vracht in vervoerd kon worden. Een van het meest gebruikte binnenvaartschip op de MAAS en de RIJN. Gebruikt tussren 1500 tot ca 1740. Het schip voer uit Dordrecht in 2 weken naar Dusseldorf en van uit Dusseldorf in een week stroomafwaarts naar Dordrecht.
De schippers op dit schip werden BEYTELSCHIPPERS genoemd, veel van deze schippers woonden ronde de Nieuw kerk.

* DAMSCHIP (Damloper)
(ca 66 voet lang/15 voet wijt)
Een klein vaartuig dat over dijken en dammen kon worden getrokken.

* FERRYSCHIP
Gebruikt als Veerpot of Beurtschip tussen verschillende plaatsen.

* PLEITSCHIP / EYKERSCHIP / TURFSCHIP
(ca 61 voet lang/11 voet wijt)
Een smalschip voor smalle wateren voor vervoer van Turf /Eekschors / Eikenschors.
Vervoerden ca 100 a 150 ton turf vooral in Holland en Zeeland.

* POONSCHIP (Drimmelaar)
Het schip had een brede platbodem en een kromsteven.
Het werd gebruikt als Beurt en Vrachtschip.

* WATERSCHIP
(ca 70 voet lang /20 voet wijt / 7 voet hol)
Het schip werd gebruikt voor Schoon water voor o.a.de Bierbrouwerijen en Suikerraffinaderijen en Schoondrinkwater in de steden.

* ZOUTWATERSCHIP
(ca 70 voet lang/20 voet wijt/7 voet hol)
Het schip werd gebruikt om Zoutwater te halen uit Zeeland, dat gemengd werd in grote houten vaten , met Ruwzout uit Frankrijk om dit verder te verwerken tot diverse soorten Zout.

(c) Papendrecht H.W.G. van Blokland-Visser, december 2016.