Aanmelden | Contact
Doorzoek de bronnen

Dordrecht: Twee verkeersongevallen in de Krispijntunnel op zaterdag 20 augustus 1949


(door E. van Dooremalen)

Twee verkeersongevallen in de Krispijntunnel op zaterdag 20 augustus 1949

De Krispijntunnel had in 1949 nog geen aparte voetgangerstunnel. Voetgangers liepen, waar nu de fietsers fietsen. Het overige verkeer ging door de hoofdtunnel.
Het eerste ongeval gebeurt tussen een tweetal wielrijders en een wagen van de Dordrechtsche Melk Inrichting. Het tweede ongeval gebeurt tussen een auto, waarvan de portier openging, en een wielrijder.

Hoofdagent Karel Johan Roosendaal (1916-1980) rapporteert om 12 uur:
... dat omstreeks 10.30 uur in de Tunnel een aanrijding heeft plaats gehad tussen een vierwielig motorrijtuig en twee wielrijders. Op gemeld tijdstip reed Hendrika de Haan, huisvrouw P(eter) v. Kooijk, oud 55 j, wonende Schoenerstraat 11 en haar dochter Hendrika van Kooijk, oud 12 jr., door de Tunnel in de richting Krispijn. Zij werden ingehaald door de melkauto van de D.M.I. die zonder noodzaak zo dicht langs de wielrijders reed, dat de laadbak een der wielrijders raakte, met gevolg dat de wielrijders met elkaar in botsing kwamen en vielen. De wielrijdster H. v. Kooijk liep hierbij en verwonding aan de knie op, terwijl van beide fietsen de lantaarns werden vernield. Tegen de autobestuurder die door is gereden en wiens naam nog niet volledig bekend is wordt P.V. opgemaakt.

Op 16.00 uur rapporteert agent Willem Kulk:
... dat er in de Tunnel een aanrijding had plaats gehad tussen een 4 wielig luxe motorrijtuig bestuurd door Alphonse Johannes Claessen, oud 50 jaar, wonende te Dordrecht Patersweg 21rd en de wielrijder Cornelis Boss, oud 29 j., wonende te Dordt Viottakade 52. Doordat het tijdens het rijden het linkerachter portier van het door Claessen bestuurde motorrijtuig was opengegaan en door het publiek daarop opmerkzaam was gemaakt, stopte Claessen en sloot het portier. Nadat hij weer was gaan rijden had hij niet gezien dat voor zijn auto de wielrijder Boss reed met als gevolg dat Boss werd aangereden. Het rijwiel werd beschadigd. Boss liep en lichte ontvelling op aan zijn linkerknie, en zijn costuum werd beschadigd. De schade wordt door Claessen vergoed. Remmen in orde, geen alcohol. P.V. wordt opgemaakt.

Bron: RAD 213-99 (politieberichten van 30 maart t/m 21 september 1949).
(collectie www.dordtenazoeker.nl)

Laatst gewijzigd: mei 2018.