Aanmelden | Contact
Doorzoek de bronnen

Dordrecht: geïllustreerd tijdschrift Merwepost, tijdschrift voor Dordrecht en omstreken 1926-1928


Zie:
https://www.regionaalarchiefdordrecht.nl/archief/?mivast=46&mizig=159&miadt=46&miview=ldt&milang=nl&mif2=true&mizk_alle=merwepost


JAARGANG 6

- H.K.H. Juliana L.E.M. Prinses der Nederlanden 1909 - 1927
- (pag. 2) [FOTO] verlichting Grotekerk toren;
- (pag. 2) [FOTO] De optocht. Op bovenstaande, door atelier HAMETER opgenomen foto, passeert de D.A.W.E.T.-wagen de Vischbrug. Dirk Meesters ontwierp en schilderde deze fraaie praalwagen.
- (pag. 2) [FOTO] praalwagen 'Koopt in Dordt';
- (pag. 3) [FOTO] Emmabloemcollecte;
- (pag. 4) [FOTO] Onder veel blijken van belangstelling herdacht de heer G. van DIJL, Commies gemeente secretarie ll Dinsdag zijn 40-jarig jubileum in gemeente dienst. Door H.M. de Koningin werd de jubilaris vereerd met de gouden eere-medaille in de Orde van oranje Nassau, welk metaal onze burgemeester hem op de borst spelde. De ambtenaren ter secretarie schonken hem een gouden horlogeketting, waarbij een album met de namen der gevers)sters) en verder waren er nog vershcillende andere geschenken; natuurlijk ook fraaie bloemstukken. Een en ander bewees wel dat de heer G. van Dijl, zoowel bij meerderen als ondergeschikten, geacht en gezien is.
- (pag. 5) [FOTO: neergeschoten beer] De ontsnapte beer, Rotterdamsche Diergaarde;
- (pag. 6) MODE;
- (pag. 9) [GROEPFOTO'S] Volharding 1897-1927 W. Vogel, W. Louis, Th. Ridderhof, C. van Wijngaarden, J. v.d. Laan, W. v.d. Water, H. Vogel;
- (pag. 10) [FOTO] H.W. de Groote Haagsche;
[Merwepost 30 april 1927 nr. 01; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Voorjaar (FOTO - toren Grote Kerk);
- (pag. 16) [FOTO] Spuihaven, gezien vanaf de Noorderbrug;
- (pag. 22) [FOTO] 2de twaalftal Dordr. Geheelonth. Korfbal Ver. O.D.O.;
- (pag. 22) huldiging C. en M. Scharten Antink;
- (pag. 24) het LUXOR-programma ""De Naakte Vrouw";
[Merwepost 7 mei 1927 nr. 02; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Ver. Voor Vak en Kunst;
- (pag. 30) [FOTO] Dordtse Korfbalclub Deetos (per trein naar Brussel);
- (pag. 33) [FOTO] DINGEN VAN SCHOONHEID. Een 18e eeuwsch oorlogsfregat.
Dit kleine model is dat van een 18e eeuwsch fregat; het is geheel wit gelakt en heeft verder een verguld gesneden spiegel, een dito voorsteven met leeuwtje. Het model is geheel compleet, aan beide zijden vindt men rijen geschut; zelfs een kleine roeiboot is aan boord. (Cliché: firma Mak, Dordrecht)
- MERWEPOST-SCRIPTA - 11/5 procesverbaal M.M.H. wegens Trekhondenwet;
- (pag. 37) [FOTO] voetbalelftal A.S.C. Leiden;
[Merwepost 14 mei 1927 nr. 03; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- De Verkiezing van den Gemeenteraad.De voorteekeken - De groote vraag - De tegenwoordige samenstelling vna dne Raad. Hoe deze er na de verkiezing zal uitzien....etc.
FOTO (Het hoekhuis Dubbeldamscheweg - Bloemstraat 'slachtoffer' der verkiezing)
De programma's der Partijen..etc (FOTO's - M. Ridders (lijst 1), P.J. Ritmeester (lijst 4), de heer J.G. van Niftrik (lijst 2), J.H. Reinhardt (lijst 3), de heer L.C. van OLDENBORGH (lijst 5), J. van Bruggen (lijst 6), J. van Belle (lijst 8), H.J. van Dooremalen (lijst 7), J.M.J. Jansen (lijst 9);
(FOTO H.J. van Dooremalen + L.C. van Oldenborgh)
- (pag. 50) [FOTO] elftal Haarlem;
- (pag. 51) [FOTO + artikel] Catharina van Rennes, 40 jaar zangschool Del Canto te Utrecht;
[Merwepost 21 mei 1927 nr. 04; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- (advertentie) W.H. van Wel, Vlak 2;
- Het Dordtse Eiland Rond (foto's - houten zeilschepen);
- (pag. 58) [FOTO] Firma J. v.d. Weg, nieuwe stadsgezichten;
- (pag. 61) [FOTO] 4 jaar O.D.O. 1923-1927;
- (pag. 62/63) [FOTO] gemeenteraadsleden;
- (pag. 67) MERWEPOST SCRIPTA - V en D koopt pand theehandel Firma Bonten;
[Merwepost 28 mei 1927 nr. 05; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- (advertentie) vischhandel G. Elshout, Voorstraat 193;
- Pinkstermorgen op Marken (met FOTO);
- (pag. 75) [FOTO] HET NIEUWE VEER. Bovenstaande foto geeft het veer aan den Staart, van de nieuwe verbinding Bleijenhoek-Staart, weer. Zooals de foto aangeeft wordt er reeds vrij druk gebruik van gemaakt en wij twijfelen niet of dit veer zal hier op zijn plaats blijken. Het mag mogelijk de eerste jaren geen loonende exploitatie opleveren. - we achten dit vrijwel onmogelijk - de bewoners van den Staart zijn er toch zeer mede gediend, evenals de winkeliers van de Voorstraat-Noord, en ongetwijfeld is het in het belang van onze gemeente , en, zoo beschouwd, ook loonend.
- SCHILDEREN. R. Kennedy. In de zalen van het Teekengenootschap PICTURA aan de Voorstraat, exposeert de schilder R. Kennedy een 120-tal werken. Hierbij treft men aan een veertig voorstudies voor de muurschilderingen in het raadhuis te Dordrecht, zooals men zich herinneren zal, getitels ST. ELISABETHSVLOED, DOORDTSCHE HANDEL IN DE 17DE EEUW en INDUSTRIE EN SCHEEPVAART IN DEN TEGENWOORDIGEN TIJD. Deze studies doen dne schilder dadelijk kennen als een uiterst conscientieus mensch, zoowel in technisch als in artistiek opzicht. Iedere detail is bestudeerd, iedere houding is aan de hand van vele schetsen en onuitputtelijk geduld en blijkbaar met groote liefde is er aan gewerkt aan deze groote doeken, die de hall van ons stadhuis tooien. Het is te waardeeren dat Kennedy bij dit uitgebreid prepareeren niet ondergegaan is in de technische problemen; vrijwel iedere schets is doorstraald van een poetisch licht.
Daar is bij voorbeeld teekening , met de beide vrouwen en het kind; hoe mooi begeesterd zijn hiervan de gelaatstrekken; no. 32 de levendige compositite van de ouderwetsche vaten; no. 28 de vlotte, knappe teekeningen die den artist vertrouwd moesten maken met dne bouw van voorstevens van 17e eeuwsche handelsschepen.
Bij de uitgebreide groep van tempera's en aquarellen valt op de fleurige zwier der werken; soms is dat pictoriale optimisme aanleiding geweest tot wat al te vlot werken, missen de werken bij alle charme toch wel wat diepte en ernst. Bij deze afd. valt op als wel geslaagd WANTIJ met het fijn verdoezelende perspectief, het krachtige stilleven met tulpen en koraalkers (72), het dichterlijke MAGNOLIA EN APPELBLOESEM (67). Zeer fraai ook is het stilleven met het glazenden groene glas (46). De stijl van Kennedy is vooral toegespitst op de detailwerking; men waardeert zijn werken meer naarmate men het langer bekijkt. Deze manier van werken - als wij het zoo eens noemen mogen - heeft soms tengevolge dat de compositite wat uiteenvalt; opvallend is dit bij no. 69 PADDESTOEL, waarbij de details inderdaad zeer goed verantwoord zijn doch waarbij door te sterk geproninceerde detailwerking, de compositie bepaald rommelig aandoet.
De doeken geevn vaak den indruk met aquarelleeren met olieverf, hoewel Kennedy zich ook zuiver kan uiten met breeder toets het gevoelige doek no. 83, het bekende MAISON ESPAGNOLE demonstreert dit volkomen. Van groote aantrekkelijkheid is ten slotte de BLOEIENDE APPELBOOM (91) en de artistiek gecomponeerd MAND MET VRUCHTEN.
Bij de teekeningen vinden wij nog een uitvoerige ook poetische naaktstudie (99), een paar goede koppen van oude mannen. Deze tentoonstelling demonstreert ook Kennedy's kunde op het gebied van de etsnaald; no. 117 en 118, resp WILGEN en OUDE SCHIP zijn mooi los van lijn en zeer expressief.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling willen wij nog de aandacht vestigen op de vier wandschilderingen van den schilder, onlangs aangebracht in de feestzaal van het gebouw Hotel Ponsen. De schilderingen stellen resp voor WINTER, 'n vrouw gehuld in wollen pij met wiekende meeuwen om zich heen; LENTE, een naakt vrouwenfiguur voor een fond van
(FOTO HERFST door R. Kennedy, Muurshcildering in een zaal van het Hotel Ponsen)
zonnige witte zeilen van .......
- (pag. 79) [FOTO] D.V.V. O.T.O., kampioen 3e afdeeling D.V.B. - Onze kranige Dordrechstche Voetbal Vereeniging 'OP TER OVERWINNING' die vorig jaar kampioen der 4e afd D.V.B. werd en naar de 3e afd promoveerde, behaalde dit seizoen, met 24 punten uit 14 wedstrijden, reeds het kampioenschap van die afdeeling. Volgend jaar zal O.T.O. nu in de 1de afd uitkomen - Op de foto komen voor, van links naar rechts: N. de Koning, C. Kaag, A. NUSTELING, H. Dielissen (aanvoerder), C. van Oost, C. de Jager, J. Lengton, J. Timmer, W. v.d. Berg, W. v.d. Mijl (Penningm.), W. Veldhuis (2e voorz), P. Kaptein, G. Bijl (1e voorz.), P. Onzenoord.
[Merwepost 4 juni 1927 nr. 06; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- De Hallincqlaan (met 2 foto's);
- (pag.86) [FOTO] wagentje Bergbaan Waterschute;
- (pag.91) MERWEPOST-SCRIPTA - 4/6 De architect Ed. Cuypers is te s-Gravenhage in dne leeftijd van 68 jaar overleden. De kunstenaar ontwierp te Dordrecht de volgende gebouwen: gebouw ziekenhuisverpleging, Gem. Ziekenhuis, M.T.S., Villa Simpang aan de Burg. de Raadtsingel, heerenhuis van heer L.C. van Oldenborgh aan de Singel, gebouw Levens-Verz. MIJ;
- (pag. 93) [FOTO] atletiek D.F.C. en Pro Patia 9o.a. Frits du Hen);
- (pag. 94) Plata Pen van Firma Joh. Broekhuijsen;
[Merwepost 11 juni 1927 nr. 07; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- HET ISRAËLITISCHE KERKHOF A.D. HOOGT.
Wij willen thans een artikel wijden aan een vergeten hoekje: het Joodsche kerkhof aan de Hoogt. Hoewel deze oude begraafplaats vrijwel in het hartje van de stad ligt, zullen velen toch nog verwonderd opzien bij het lezen van den titel. En zij die wèl op de hoogte zijn van het bestaan van het kerkhof zullen er toch niet veel meer van hebben gezien, dan het oude poortje, dat voorzien is van hert huisnummer 23. Wie dit poortje nader bekijkt, ziet een doodshoofd rustend op gekruiste doodsbeenderen en leest in Hebreeuwsche karakters: "God brengt den dood en schenkt het leven - Hij voert naar het graf en brengt de Opstanding", daaronder: 1 Samuel 2, vers 6.
Het kerkhof werd in 1737 in gebruik genomen; voor dien tijd liet men de dooden van de kleine Joodsche gemeente te Dordrecht en die der omliggende dorpen te Rotterdam begraven. In de "Resolutien, qualificatien, Requesten, appointementen etc. van H.E. Gr. Achtbare Heeren Burgemeesteren der Stadt Dordrecht, beginennde met den jare 1731" (folio 157), lezen wij het volgende verzoekschrift van den Israelitischen notabel Marcus Sluys:
Aan de Camere ten belyden der Stadt Dordregt.
geeft met schuldig respect te kennen,. Marcus Sluys, Joodsch coopman binnen dese stadt, dat Ued. groot Achtb. aan den suppliant wel hebben gelieven toe te staan en te vegrunnen ene plaats tot begraavinge der dooden van syne gemeente, dog dat dat Ued. groot Achtb. tegelijk goetvonden, dat de suppliant dezelve plaats ten synen koste met een steene muur moest omheynen, waarvan de kosten vrij groot syn,dog opdat hij suppliant eenigszins in syne onkoste mogte werde gesoulageert soude hij wel resolveeren deselve plaats te laaten bemuuren of beheynen tot synen kosten, wanneer haar Ed. groot Achtb. de platte grond gelieven te laten hooge van agteren tot vooren omtrent vier voeten en dat haar Ed. groot Achtb. aan de kant van de have mede gelieve te doen maken tot kosten van de stad een stadsboom waaromme de suppliant hem keert tot Ued. groot Achtb. verzoekende dat Ued. groto Achtb. gelieve goet te vinden ent e verstaan dat hem suppliant vergunt word een plaats tot begraavinge der dooden van syn natie en wyders dat haar Ed. gr. Achtb. ten kosten van de stadt deselve plaats gelieve te laten verhoogen omtrent vier voeten alsook te laten maken een stadsboom aan de kant van d ehaven, synde den suppliant tevreden deselve plaats tot synen koste te bemuuren of beheynen.
't Welk doende etc. (was getekend) MARCUS SLUYS 1737
.
In de marge van het verzoek stond bijgeschreven:
De Ed. groot Achtb. Heeren Burgemeesteren der stad Dordregt vergunnen aan de suppliant syn verzoek om te mogen hebben een plaats tot begraavinge der dooden van syne naatie buyten de Sluyspoort in het Willigebos, alwaar de vergunde plaats aan den suppliant zal aangeweese werden doro den heer Thesuarier, dog blijft de suppliant gehoude deselve behoorlijk te omheynen, verven en in behoorlyke reparatien te onderhouden.
Actum den 11 April 1737. (was getekend) R. Nolthenius
.
Deze Marcus Sluys, die ook den stoot schijnt gegeven te hebben aan den bouw van de Israelitsche kerk aan de Varkenmarkt - ook hij was het die aan het gemeentebestuur verzocht een stuk grond voor dat doel af te staan - heeft aankoop der begraafplaats voorgeschoten. Een document in het archief der Joodsche gemeente stelt vast, dat jaarlijks een deel van het batig saldo der gemeente moest worden aangewend tot delging van de schuld bij Marcus Sluys.
De begraafplaats werd gebruikt tot ze geheel vol was en in 1871 (5 Juli) het neiuwe kerkhof aan den Dubbeldamscheweg in gebruik kon worden genomen.
Binnen de muren treft men een vrij groot grasveld aan met een in het midden sterk verhoogd gedeelte.
Kerkelijk is voorgeschreven dat geen twee dooden boven elkander begraven mogen worden, doch in een enkel geval kan hierop een uitzondering worden gemaakt, doch dit alleen met Rabbinale toestemming. Blijkbaar is dit hier het geval; toen het kerkhof vol was, heeft men een gedeelte mogen ophoogen, en daarop een tweeden laag dooden mogen begraven. Binnen de ruimte treft men een zeventigtal grafzerken aan, volgens Joodsch gebruik verticaal boven het hoofdeinde van de rgaven geplaatst. De graven zijn gericht in de richting der rivier. Tusschen de oude hardsteenen zerken treft men een bijzonder fraaien wit marmeren steen aan, die eenige jaren geleden werd aangebracht door een Parijzenaar, wiens moeder te Dordrecht begraven lag. Alle opschriften zijn in het Hebreeuwsch gesteld; ze vermelden in den regel slechts de voornamen en ook de namen van den vader. De achternamen werden als regel niet genoemd, in de plaats daarvoor trad soms den naam van heet dorp, waar de doode woonde, bijvoorbeeld Filip IJsselmonde. Op een andere treft men een paar primitoef gehouwen handen in zegenende houding aan, dievertellen dat hier een 'priester' begraven werd. Mne moet de 'priesters' der Joodsche gemeenten noet verwarren met de rabbijnen, de eerstgenoemden vormen meer een soort van kerkelijke aristocratie. Alleen afstammingen van het geslacht van Aäron, waartoe ook behooren de leden van de familie Cohen (cohen is het Hebreeuwsche woord voor priester) kunnen priester zijn; de piresters alleen mogen bij bepaalde kerkelijke plechtighedne den zegen over de gemeente uitspreken.
Degrafzerken dragen vaak ook verzen, waarvan de beginletters, natuurlijk voorkomende aan 't einde van de regels, den naam van den doode vermelden. men leest er voorts dat ogneveer een eeuw geleden trouw werd opgevolgd het voorschrift dat gebood dat de gestorvene op den dag van het overlijden, moest worden ebgraven, een bepaling die voor de omstandigheden waarin ze werd gesteld zeer zeker ook haar hygienische waarde had.
Nu echter wettelijk voorgeschreven is dat een lichaam niet eerder dan 36 uur na het overlijden aan de aarde mag worden toevertrouwd, kan daaraan niet meer de hand worden gehouden. Wel is het echter gebruikelijk bij de Israëlieten den doode zoo spoedig mogelijk te begraven.
Wat hier ook opvalt is, dat alle dooden in eenzelfde veld begraven worden; den iznen van eerste, tweede en derde kalsse dooden kende en ken de Israeliet gelukkig niet.
Een Joodsche begraafplaats is onaantastbaar; de graven mogen nooit geruimd of geopend worden en de Joodsche gemeente is verplicht de plaats te ondehrouden, hetgeen dan ook regelmatig geschiedt. Vroeger werd deze begraafplaats nog regelmatig bezocht door verwandten en wel vooral tegen Israelitisch Nieuwjaar (omstreeks September). Doch nu het aantal overlevende familieleden der begravenen al kleiner geworden is, wordt het oude kerkhof aan de Hoogt meer en meer vergeten.
- (pag. 103) [FOTO] ruwstoet generaal van Heutz, Amsterdam;
- (pag. 103) opstijging luchtballon Van Pottum / reclame Jurgens' Oliefabrieken;
- (pag. 108) MERWEPOST SCRIPTA - 13/6 in den eleftijd van 69 jaar overleed in het Diaconesseziekenhuis de heer Willem STEINER in leven beeldhouwer hier ter stede.
[Merwepost 18 juni 1927 nr. 08; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- De Biesbosch (met foto's (inpoldering));
- (pag. 117) [FOTO] baron van Imhoff-beker; geb. Leer 1705 + 1751 (firma A. Mak);
- (pag. 119) MERWEPOST SCRIPTA - 17/6 Op de alg. begraafplaats had de teraardebestelling plaats van het stoffelijk overschot van den heer Willem Steiner....ds J.H. Grottendieck... W, Kes, Adr. Schotel (voorz. Vak en Kunst);
- (pag. 122) [FOTO] Eerste Dordrechtsche Mondharmonica Ver. APOLLO (R.M. Zwang), 5 jaar;
[Merwepost 25 juni 1927 nr. 09; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- BAKKERIJ TENTOONSTELLING. Dinsdag 5 Jui a.s. zal door den heer P.L. de Gaay Fortman officieel geopend worden de Dordrechstche internationale Tentoonstelling op Bakkerijgebied. Op onze foto treffen wij het kranige bestuur aan, dat de tentoonstelling, die een groot succes belooft te worden, voorbereidde. - Zittend van links naar rechts: de heeren H.G. van Mill (secretaris), J.C. van Asperen (voorzitter) en P.K. van der Knoop (penningmeester). Staand van links naar rechts: de heeren Ph.C. Hartmann (alg. plaatsvervanger), F.H. van Noppen (2e voorzitter) en J. Landsmeer (2e penningmeester);
- (pag. 129) Garage De Visser, Boogjes;
- (pag. 131) [FOTO-pontonniers] leger en Vlootdag te Rotterdam;
- (paf. 134) [FOTO] DEETOS II (H. Ilmer, mej. M. Tits, G. Seits, M. Bolte-Schotel, B. Termond, mej. B. Vermeer, G. van Pelt, mej. T. Schleicher, L. Vera, mej. J. v.d. Veld, G. Stamn, mej. B. Otte, G. Monshouwer);
- (pag. 135) reclame Gebr. GERZON (vlag met uitverkoop);
[Merwepost 2 juli 1927 nr. 10; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- [FOTO_artikel] Het nieuwe gebouw der C.J.M.V. Eben Haëzer; (Burg. de Raadtsingel; eerste gelegd door A.J. Scheurkogel, architect Pols en v.d. Made;)
- (pag. 142/143) [FOTO] Bakkerijtentoonstelling - NV de Berenkamp, W. Verheul (Voorstraat 18), H.G. van Mill, H. van Dalen v/h P. v.d. Andel;
- (pag. 148) [FOTO] D.Z.C., Dordr. Zwem Club (van Waalwijk van Doorn, Wagemans, Teitsma, Boonzaaier, Boogert, Back, la Riviere);
- (pag. 148) [FOTO] D.Z.C. (de Bruin, Muehlhaus, D. v.d. Linden, Kwitshout, J. v.d. Linden, Ponsen, Biesbroek);
[Merwepost 9 juli 1927 nr. 11; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- [FOTO] Voorstraatshaven;
- (pag. 154) stadsgezichten J. v.d. Weg;
- (pag. 163) [FOTO] J. Achtien / M. v.d. Berg / G. Boogert;
[Merwepost 16 juli 1927 nr. 12; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- [FOTO-de afvaart van de Reederij op de Lek, Zaterdagmorgen 16 Juli, vanaf de Groentenveiling aan den s-Gravendeelschedijk]
Het negende Vacantie-Kinderfeest
.
- (pag. 170) [FOTO] brandweerdemonstratie;
- (pag. 173) [TEKENING] De kerk te Monnikendam. Ons volk schijnt in vroeger dagen zeer dichterlijk geweest te zijn. Naast de vele bundels met rijmen en rijmende spreekwoorden, zijn ook op tal van gevels en op bepaalde plaatsen in oude gebouwen nog dichterlijke opschriften te vinden. Zelfs op grafzerken in kerken komen zij voor. Zoo lezen we op een grafzerk, in de kerk van Monnikendam:
Hier rust die groote Mauw Dir Britt en Frans deed vluchten
Door dondren van Cartouw En andre krijgsgeruchten
Maer werd toen, ontsielt Doch echter heeft sijn naem
Die hij bij ons behield, Door gunste van de Faam
Capitain Jan Mauw is gequetst 7 Juny, gerust 14 dito 1672
Netledien Claes Cortes sijn huysvrouw
.
- (pag. 176) [FOTO] Op bovenstaande foto komen een zestal Duitsche Herders voor, afkomstig of nog in het bezit van den heer DE GROOT, secr. der Kyn. Club Dordrecht en Omstreken. Over 't algemeen fraaie honden, waarvan enkelen reeds menig prijsje met z.g. of u. wegsleepten. Men zie hiervoor mede onze bijgaande vermelding. Van links naar rechts de heeren: BAYENS (keurmeester), T.W. KOONINGS, GROESBEEK (keurmeester), DE VAAL, DE GROOT en W. KOONINGS;
[Merwepost 23 juli 1927 nr. 13; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- [FOTO] WILHELMINA-STICHTING.
Maandag jl werd de Wilhelmina-Stichting aan het Kasperspad - hoek Warmoezierpad - in tegenwoordigheid van burgemeester en vele andere notabelen officieel geopend. De isntelling op 20 Juli 1917 gesticht door den heer L.C. van Oldenborgh en wijlen diens echtgenoote, heeft tot doel om aan ouden van dagen van het vrouwelijk geslacht, die in dienstbetrekking veel ijver aan den dag hebben gelegd en niet in staat zijn, als ze oud zijn, in hun onderhoud te voorzien, op te nemen. De heer van Oldenborgh stelde de opdracht in handen van de architecten B. van BILDERBEEK en H.A. REUS, en deze zijn er in geslaagd een plan,d at voldoet aan alle artistieke en practische eischen te creeëren. Dit plan, waarvan wij reeds eerder eene geïllustreerde beschrijving gaven, is thans gedeeltelijk gerealiseerd: van de 34 woningen, die er eens zullen verschijnen, zijn er 18 gebouwd, t.w. tien vrije woningen en vier beneden- en vier bvoenwoningen, benevens het poortgebouw met regentenkamer. De fraaie poort is voorzien met beeldhouwwerk van den houwer v.d. EYNDE, voorstellende een symbolieke voorstelling der stichting en figuren van het Kind, de Maagd, Rust en Arbeid. Bovendien draagt de poort de opschriften: Ontbloeiend aan de moederschoot - Wordt 't kind in 's levens opgang groot en 'Na jaren vol van arbeidslust - breng' ouderdom verdiende rust', van den heer C. VAN SON. Aan de binnezijde is de poort eveneens versierd met houwwerk, voorstellende de Morgen en Avond, benevens met de wapens der familie van OLDENBORGH. Als opschrift treft men de volgende woorden aan: DOOR VROUWE EN HEER VAN OLDENBORGH GESTICHT, VERLICHT IK 'S LEVENS ZORG, EN DEEL MYN STIL GELUK EN VREDE AAN HAAR DIE MY BEWONEN MEDE.
Bij de opening werd het woord gevoerd door den heer L.C. van Oldenborgh, Voorzitter van het College van regenten en regentessen, die een woord van hulde rbacht aan zijn overleden echtgenoote, die het plan ontwierp. De heer van Oldenborgh las eene oorkonde voor, bevattende de wordingsgeschiedenis. Daarna werd het woord gevoerd door den burgemeester. Mevrouw B. Verdam-van Heesch, bood namens het college van regenten en regentessen, ebstaande uit de heeren mr. J. van Drooge, 2e Voorzitter, W.H. Staring en J.G. Geuvels, Secretaris en de dames E.C. van Oldenborgh-van der Wall Bake en B. Verdam-van Heesch, den heer van Oldenborgh een fraaie klok aan.
De heeren van Bilderbeek en Reus, architecten, offreerden het college van regenten een moderne ijzeren slakkenkuip(?), voor de regentenkamer, en mej. TRAARBACH, particulier, namens de aanstaande bewoonsters der stichting, een door M. Adamse geteekend portret van wijlen Mevrouw van Oldenborgh.
Den volgenden middag werd bij een gezellige bijeenkomst in de regentenkamer door den heer van Oldenborgh aan de toekomstige bewoonsters de huissleutels uitgereikt.
Wij zullen de nieuwe stichting thans niet verder beschrijven, men wandele liever eens langs het Kasperspad en neme de stichting eens goed op. Men zal tot de overtuiging komen dat een rustiger, vriendelijker, fleuriger tehuis voor de oude juffrouwen moeilijk denkbaar is. Werkelijk, Dordrecht dat op het gebied van schilderachtige instellingen van liefdadigheid, een reputatie op te houden heeft, is met deze nieuwe Wilhelmina Stichting een fraai complex rijker geworden.
- (pag. 185) Dordtsche prentbriefkaarten;
- (pag. 187) [TEEKENING] de kerk te Medemblik;
- (pag. 192) SCHILDEREN: KUNSTHANDEL BOSMAN. "Club de Zes" In de kunstzaal Bosman, Voorstraat 350, is thasn geexposeerd een verzameling van werken van de Amsterdamsche Club van Zes, welke combinatie gemeenschappelijk tentoonstellingen organiseert. De tentoonstelling omvat een veertigtal werken, waarvan wij er enkele zullen noemen:
A. BOOM. De schilder Boom werkt bij voorkeur in diepe, oud-aandoende tinten; het werk maakt eenigszins een fresco-achtigen indruk. Bij de symbolische voorstellingen is zijn werk het best: het visionaire schijnt hem beter te liggen dan de realititeit. PEGASUS herinnert aan de oeuvre van prof. Jurrres; het heeft groote picturale kwaliteiten en is vooral mooi van kleur, alleen is de teekening wat week, de symboliek wat erg populair. Zeer mooi van compositie is BLIJDE BOODSCHAP, dat een paar gevoelige kopjes en zeer fraai gedane handen brengt. Het doek Stadsgezicht is krachtig, evenals het expressieve Zelfportret. De kleine studie lijkt me minder goed gelukt.
MEVR. CH. BOOM-POTHUIS. Van deze artiste een groot doek Poppenartiste, dat in zijn ...etc.
J. TROQUET. Het beste werk van dezen kunstschilder is wel het kloeke jongensportret met den prachtig zielvollen blik. Vol warmte...etc.
CORNS. BRUIN. C. Bruin, die vroeger als beeldhouwer en pottenbakker te Dordrecht gevestigd was, bewijst met deze expositite ook zijn verdienst als schilder. Zijn genrestukjes zijn...etc.
H. FROONEN. Het Bloemstilleven van Froonen bezit goede...etc.
LEO REELFS. Reelfs brengt eenige dames-portretten, studies eigenlijk meer, die opgebouwd zijn in groote vlakken. Die vlakken leven echter...etc.
[Merwepost 30 juli 1927 nr. 14; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Kinderkoor de Jonge Stem (Chr.J. Walson);
- (pag. 198) [FOTO] notaris Wisboom Verstegen;
- (pag. 198) [FOTO]ds. G. Verdoes Kleijn;
- (pag. 199) [FOTO] bus Alg. Transport-Ondenreming, Gorinchem-Dordrecht;
- (pag. 201) paard wagen bierbrouwerij De Sleutel schrok van draaiorgel....;
- (pag. 202-203) [FOTO's o.a. oude strandhokjes] Naar Zee (Scheveningen);
- (pag. 204) [FOTO] mej. Marie Baron, 80 m vrije slag;
- (pag. 204) [FOTO] Berkhout en Schot, 40 m vrije salg;
- [FOTO] m.s. Kortenaer;
[Merwepost 6 augustus 1927 nr. 15; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- [mooi uitgebreid artikel met foto's] BAKOVENFABRIEK (H.P. den Boer opgericht 1890; 1915 Lange Warende, Wollefoppenstraat te Rotterdam, 1904 Smeetlandschedijk, Merwedestraat te Dordrecht)
- (pag. 215) [FOTO] Liesbosch;
- (advertentie met foto handkar) Dordrechtsche Melk Inrichting, K. Kromhout 35-37 D.M.I. Telefoon 2085.
Levering van zuiverre Zoete melk en prima zuivelproducten (verkoop van Nestlé's kindermeel) Onze Roomboter wordt onder Rijkscontrole bereid, waardoor de zuiverheid volkomen gewaarborgd is. Thuisbezorging door de geheele stad en verkoop in onze 8 winkels K. Kromhout 35, Dubbeldamscheweg 83, Krommedijk 26, B. Toussaintstraat 40, Kon. Wilhelminastraat 33, Twintighuizen 10, L. Breestraat 2, Maasdwarsstraat 2.
Melksalon Bagijnhof 1 - Melkkiosk Blauwpoortplein;
[Merwepost 13 augustus 1927 nr. 16; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- BAKOVENFABRIEK (slot) (foto's van o.a. H.P. de Bruin);
- (pag. 232) [FOTO] Nautulus beker door C. Bellekin (firmaA. Mak);
- [AFBEELDING] ets Rembrandt;
[Merwepost 20 augustus 1927 nr. 17; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Intocht van Prins Willem III (foto - Koninginnedag 1893);
- (pag. 240) [FOTO] E. van Dijk en J.L.M. Brunklaus (overl.), neergestort bij Seven Oaks;
- (pag. 242) [FOTO - F. Rackwitsz] Hierboven een foto van de werkzaamheden aan de DOKBRUG. De heftoren staan reeds en ook de nieuwe brug ligt, doch het geheel moet nog afgewerkt worden. Begin volgende maand zal de neiuwe brug gereed zijn. Een groot voordeel is dat de werkzaamheden zoo uitgevoerd worden dat het verkeer steeds kan doorgaan. Aanvankelijk was het plan dit voor eenige maanden te verleggen, wat ongetwijfeld veel ongerief met zich gebracht had.
- (pag. 248) programma Oranjedag 1827;
[Merwepost 27 augustus 1927 nr. 18; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- ORANJEDAG (AFBEELDING - intocht Prins Willem II te Dordrecht, 150 jaar oude gravure);
- (pag. 254) [FOTO] 'Spion van de Prins' (scene met J. van Stek, M. Weinberg, Chr.J. Walson, A. Klijnsma);
- (pag. 260) [FOTO] Korfbalvereeniging T.O.V.;
- (pag. 261) [FOTO] De Fratellini's : Francois, Paul Albert; [=clowns]
[Merwepost 3 september 1927 nr. 19; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- 75 jaar gas (sinds 4 september 1852);
(FOTO De Gasfabriek gezien vanaf den hoogsten omloop van den grootsten Gashouder aan den Blijenhoek)
- (pag. 268) [FOTO] A.P. Meyer en J.J. van Mastbergen;
- (pag. 271) [FOTO] DE WINKELIER ALS VAKMAN. Het mag als een axioma worden beschouwd dat men nergens beter koopt dan bij den winkelier, die de gewenschte voorwerpen zelf zou hebben kunnen vervaardigen, want in dat geval is men gegarendeerd dat die winkelier zich geen minderwaardige koopwaar heeft laten aanpraten, die hij zijn klanten wel zal moesten aanprijzen, wil hij geen strop hebben. Hoe vaak bemerken wij echter niet dat een winkelier, of diens verkooper, zelfs niet het minste verstand van zijn artikel heeft; ons vertrouwen - vooraal wanneer we bij het koopen meer of min op denr eaad van den winkelier zijn aangewezen - zal dan spoedig verdwenen zijn.
Als een winkelier, die den technischen- zoowel als den practischen kant van zijn branche volkomen beheerscht, noemen wij den heer B. VAN BUUL, Bagijnhof 35 (n.b. de Vest). Een jarenlange opleiding bij de grooste Duitsche staalindustrieen gaf hem de noodige kunde voor de moeilijke slijperij en kennis om de kwaliteit van metaalwaren te beoordeelen. Het was dan ook geen wonder dat de nieuwe firma zich reeds kort na de vestiging te Dordrecht in een voortreffelijke reputatie mocht verheugen, een reputatie die nadien immer gegroeid is. In den winkel treffen wij uitgrbreide collecties messen ens charen aan voor alle mogelijken luxe en practische doeleinden: messen voor luxe brokaattaschjes, messen voor sterke slagershavden, scharen voor shingle-kapsel en paardencoiffures, veiligheidsscheermessen voor mijnheers baard en andere voor mevrouw's likdoorns. De firma VAN BUUL is vertegenwoordiger vaan de producten der Wellner Werke, een der grootste fabrieken der wereld. De Wellner Werke leveren couverts van een speciaal soort alpacca, van hun gepatenteerd metaal Welle en ten slotte een blijvend witheid en uiterst billeken prijs zijn. Wij memoreerden reeds de annex slijperij, waar alle soorten messen en scharen tegen zeer billijke vergoeding geslepen en gepolijst worden.

- (pag. 273) historische optocht Prins Willem III;
- (pag. 274) [FOTO] De Fratellini's (vervolg). Ik heb getracht u dit merkwaardige drietal te toonen zooals men ze thans in Nederland ziet optreden. Maar velen zullen het interessant vinden eens een oogenblikje in de loge van deze ebwonderenswaardige clowns door te dringen om te weten hoe zij er in het dagelijksch leven uit zien en hoe zij er in geslaagd zijn de afgoden van hun publiek, jong en oud, te worden.
Paul, Francois en Albert FRATELLINI, wanneer zij dan respectievelijk in Sicilie, Parisj en Moscou geboren zijn, hebben Florentijnsch bloed in hunne aderen. De familie Fratellini was sinds langen tijd in Toscane gevestigd toen de vader van onze drie artisten in Florence geboren werd. Oorspronkelijk bestemd om dokter te worden, gaf deze op zijn 18de jaar de studie er aan om de roodhemden van Garribaldi te volgen. Hij maakte den oorlog van 1866 tegen oostenrijk mede, streed in '79 tegen de Duitschers toen Garribaldi zich met zijn legioen aan de Fransche zijde geschaard had. De oorlog afgeloopen sloot hij zich bij een reizend circus aan en wij vinden hem in 1879 in het Parijsche HIPPODROME terug. Zijn oduste zoon, Louis, broer van onze vrienden, werkte reeds vroeg met zijn vader samen. Hij had een zeer fijne geest, was zeer ontwikkeld en aan hem hebben zijn broeders veel tradities en vindingen te danken. Na den dood van hun vader vormden Louis en Paul een nummer, waaraan helaas een einde kwam, dorodat Louis in 1909 te Warschau aan de typhus overleed, een vrouw met vijf kinderen nalatende.
In deze familie die zich ondanks hun zwerven als een geheel voelde, veroorzaakte dit sterven van den oudsten broer een diepe smart. En toen vatten de drie overgeblevenen het plan op om gezamenlijk te gaan werken om op deze wijze hun schoonzuster en hare kinderen te helpen, zoodat aan deze verbintenis, die ons nu zooveel vroolijkheid bereidt, een aangrijpende gedachte van broederliefde ten grondslag ligt.
Voor zij hun tegenwoordige vermaardheid verkregen hadden, leidden de Fratellini's het leven van de trekkende circusartisten. langzamerhand kenden zij een welverdiend succes door de volhardende arbeid waarmede zij hunne natuurlijke gaven wisten te perfectionneeren. En ondanks de populariteit waarin zij zich nu verheugen, hebben zij hun familiedeugd in traditite gehouden, zoodat zij neit aleen volmaakte artisten, doch ook goede, eerlijke menschen zijn.
De familie is tegenwoordig talrijk. Alle drie zijn zij getrouwd en hebben in totaal tien kinderen, die het talent van hun ouders geerfd hebben, waardoor zij dank zij de goede lessen eenmaal in staat zullen zijn het prestige van den naam Fratellini hoog te houden. (wordt vervolgd);

- (pag. 275) [FOTO] E.D.O. Haarlem (o.a. J.L. Perukel, J. Dinkla...);
- (pag. 276) [FOTO] De Nieuwe Raad. (heer Van Oldenborgh) bedankt);
[Merwepost 10 september 1927 nr. 20; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Gemeentelijk Inspectie op de lichamelijke opvoeding (FOTO - volksbadhuis, Vest);
- (pag. 282) SCHILDEREN: Kunstzaal Bosman - H.C. Spuijt ...etc.;
- (pag. 284) [FOTO] Excelsior - elftal;
- (pag. 288/289) [FOTO] firma Gebrs. Bervoets (gebouw uit 1922);
- (pag. 290) [FOTO] De Fratellini's (feest Parijs);
- (pag. 290) [FOTO] KROTOPRUIMINGSPLAN "RAAMSTRAAT". Hil hoek Bagijnstraat. Geheel rechts op den voorgrond staat het pand Hil hoek Elfhuizen waarin vroeger tijd de blauwververij DE BLAUWE HAND was gevestigd. ook dot pand zal eerstdaags wroden afgebroken. Geheel links op den achtergrond ziet men de achterzijde van het winkelpand der Gebr LINDERS. De overige panden zijn allen met den grond gelijk gemaakt,zoodat men thans van het pand van opname af onbelemmerd het Bagijnhof kan zien. Een weinig achterwaarts zal de Elhuizen in het Bethlehemplein overgaan. De geplaatste troittoirbanden geven reeds aanwijzing van de ligging der nieuwe straten. (v.d. M.)
[Merwepost 17 september 1927 nr. 21; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Gemeentelijk Inspectie op de lichamelijke opvoeding (FOTO - badhuis, Goeverneurstraat / foto badhokje Vest);
- (pag. 297) [FOTO] DE EERSTE BOOT TE WATER GELATEN. Dinsdagmiddag half drie liet de Machienfabriek en Scheepswerf De Biesbosch alhier haar eerste sleepboot te water. De ELKO zoo is de naam der boot, is gebouwd voor de NV Sleepv. Mij'..'' en bestemd voor de Zeelandvaart. De brugemeester woonde deze te water lating bij. Op de foto links verlaat de burgemeester de stelling, rechts zien we de Elko in het ruime sop;
- (pag. 300-301) [FOTO's] Gebr. Gerzons Modemagazijnen;
- (pag. 302) [FOTO] Utrechtsche Voetbal Ver. (U.V.V.), 25 jaar;
- (pag. 306) [FOTO] Fratellini's; FOTO in ziekenhuis als soort 'cliniclown'?;
[Merwepost 24 september 1927 nr. 22; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Gemeentelijk Inspectie op de lichamelijke opvoeding (FOTO - zweminrichting Staart);
- (pag. 310) [FOTO] H.J. Kiewiet de Jong;
- (pag. 313) [FOTO] Fratellini's;
- (pag. 313) [FOTO] ds. L.H. v.d. Meiden;
- (pag. 315) modeshow Firma Busch;
- (pag. 316) [FOTO] Racing Club Haarlem;
[Merwepost 1 oktober 1927 nr. 23; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- (advertentie) W.H. van Wel, Vlak 2;
- (voorpagina artikel) De Dordtsche Scherprechter (o.a. genoemd Ankertje, Willem van Aenholt);
- (pag. 327) [FOTO] Oud en nieuw - Het is merkwaardig, als we foto's van eenige jaren oud met toestanden van thans vergelijken, hoeveel er in Dordt ook in het betrekkelijk korte tijdsverloop van een vijftiental jaren, veranderd is. Links zien we de Bagijnhof, vanaf de Breestraat, naar een indertijd door de Fa van de Weg utigegeven stadsgezicht, rechts de toestand zooals die op 't oogenblik is. Vooral aan de rechtzijde is wel zeer veel veranderd. Men denke aan het modemagazijn der fa. BUSCH., de D.M..I en Incassobank, het pand der Gebr. Linders, het Postkantoor enz.;
- (pag. 329) [FOTO] clubhuis de Zonnebloem, Vest;
- (pag. 333) [FOTO] spelers DFC (Piantoni, Litz, van twist);
- (pag. 335) [FOTO] Kees Visser, kapelmeester LUXOR-orkest;
- (pag. 337) [FOTO] Fratellini's;
[Merwepost 8 oktober 1927 nr. 24; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Carel Rijken;
- (pag. 343) [FOTO] landschap, ets Rembrandt;
- (pag. 346) [FOTO] spelers DFC;
- (pag. 348) [FOTO] 95 jaar - Mej. de Wed. Termeeris-v.d. Linden, de oudste bewoonster vanhet tehuis voor Ouden van Dagen der ger. kerk, herdacht 10 dezer haar 95sten geboortedag. Van vele zijden mocht de jarige belangstelling ondervinden en door alle inwonenden van het Tehuis werd deze dag feestelijk gevierd.
- (pag. 348) SCHILDEREN: tentoonstelling Jan Veth (Pictura);
[Merwepost 15 oktober 1927 nr. 25; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- De Dokbrug (foto van de nieuwe brug);
- (pag. 357 [FOTO] ONDERWIJS-FONDS VOOR DE BINNENVAART. Hierboven de 'Radio' van den heer A. van Duynen, Vlak 6, alhier, leider van den Radiodienst voor Zuid-Holland van het Onderwijsfonds voor de Binnenvaart. met de 'Radio' bezoekt de heer Van Duynen de varenden en vergast hen op demonstraties met het radio-toestel van het Onderwijsfonds. Deze toestellen, welke zeer eenvoudig en practisch geconstrueerd zijn, worden door het Onderwijsfonds tegen zeer billijken prijs en desgewenscht op gemakkelijke betalingsvoorwaarden aan de binnenschippers verstrekt. Ongetwijfeld een practische maatregel van het Onderwijsfonds, die zeer tot de algemeene otnwikkelig der varenden zal bijdragen en hen tevens een aangename ontspanning biedt.
- (pag. 359) SCHILDEREN: Jan Veth (Met tekening door Bobeldijk);
[Merwepost 22 oktober 1927 nr. 26; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Herfst;
- (pag. 368) [FOTO] Raamstraat (smederij Haksteen);
- (pag. 374) [FOTO] DFC-VUC (Ruisch, Lebret etc);
[Merwepost 29 oktober 1927 nr. 27; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- (advertentie) W.H. van Wel, Vlak;
- (voorpagina artikel) JACOB CATS, middelpunt de Dordtsche School, 10 nov. 1577-1927 (door F.A. Brunklaus);
- (pag. 387) [FOTO] jongeman Jan de Witt (door J.M. Vos);
- (pag. 388) kunstzaal Bosman (tentoonstelling Jan SIRKS);
- (pag. 389) [FOTO] DFC-elftal;
- (pag. 390) [FOTO] Oud en Nieuw - Na in een onzer vorige nummers het oude en nieuwe Bagijnhof te hebben laten zien, volgen hier de oude en nieuwe St. Jorisweg. De foto's waarvan de eerste vroeger werd genomen doro de fa. van de Weg, spreken voor zichzelf. Bovenal toonen zij wel aan welk een invloed de hoekpanden op het aspect van een straat o.a. zijn.
[Merwepost 5 november 1927 nr. 28; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- (voorpagina artikel) JACOB CATS
- (pag. 396) [FOTO] mej. H. Hartman, 12 1/2 jaar bij firma Trossel;
- (pag. 402) [FOTO] P. van Tuijl, 25 jaar Dordr. Politiekorps;
- (pag. 403) [FOTO] gymnastiek en atheliekver. SPARTA;
[Merwepost 12 november 1927 nr. 29; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Landschap met watermolen (Holl. school);
- (pag. 410) [FOTO] 1902- Adr. Schotel - 1927. vrijdag 11 November was het juist 25 jaar geleden dat de heer ADRIAAN SCHOTEL de functie van Secretaris der Ambachtsschool aanvaardde. Een jubileum dat in zijn soort, zeker tot de zeldzaamheden behoort en wel bewijst dat hier, voor 25 jaar, de rechte man in de rechte plaats trad. De Ambachtsschool heeft dan ook zeer veel aan den heer Schotel te danken en begrijpelijk zorgden bestuur en personeel er voor dat dezen dag voor den jubilaris een feestdag werd. Op den betreffenden dag werd de heer Schotel, in de met bloemen versierde bestuurskamer van de Ambachtsschool ,dan ook op waardige wijze gehuldigd en getuigden velen, in hartelijke bewoordingen, van hun achting en waardeering voor het vele goede dat de heer Schotel voor de zoo nuttige isntelling deed.
Als blijvend aandenken aan deze dag werd den jubilaris namens het bestuur een door de leerlingen vervaardigd dressoir aangeboden en namens het personeel een aquarel van KENNEDIE. Op bovenstaande foto zien we den heeren mevrouw Schotel temidden van het bestuur, enekele oud-bestuursleden, directie en personeel der Ambachtsschool.
- (pag. 412/413) [FOTO's] Dolomieten;
- (pag. 415) nieuwe garage Willem van Twist;
- (pag. 416) [FOTO] Paul Ostra (O.K.K.);
- (pag. 417) [FOTO] heer Ridders, Kunstmin;
- (pag. 417) [FOTO] heer Scheepbouwer, opvolger heer Ridders;
- (pag. 418) [FOTO] mevr. Mak van Waay-Dooremans, 13/5 1915-1927, 12 1/2 jaar soliste;
[Merwepost 19 november 1927 nr. 30; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- de Groote Kerk (foto-J.L. van Dalen);
- (pag. 427) [FOTO] De voormalige KOUS. "IN 'T KOUSKEN" zooals men vroeger schreef, is reeds bekend uit het laatst der 16e eeuw. In de laatste jaren was de Kous aan een pleintje gelegen, voorheen was het een steeg van de Raamstraat. Waaraan de naam Kous is ontleend is niet met zekerheid vast te stellen. 't Ligt zeker niet voor de hand, dat hier zou moeten worden gedacht aan een of meer bewoners, die er een speciale oude kous op na hielden (v.d. M.)
- (pag. 430) [FOTO] EDO-elftal;
- (pag. 431) [FOTO] Drucker, leraar MTS;
[Merwepost 26 november 1927 nr. 31; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Stemmingen (foto's - park in winterslaap);
- (pag. 444) [FOTO] DFC-elftal;
- (pag. 448) [FOTO] Tjakko Kuiper (kapper Stooter, Bagijnhof) schoot Louis Pisuisse dood;
[Merwepost 3 december 1927 nr. 32; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Het belang onzer gemeente;
- (pag. 458) [FOTO] Vict.-Olympia-Combinatie (VOC);
- (pag. 460) 20 jaar De Zwaluwen (K.J.J. Lotsy);
[Merwepost 10 december 1927 nr. 33; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Het belang onzer gemeente II; FOTO-> Dordt in Sneeuw;
- (pag. 472) [FOTO] Go Ahead, 25 jaar;
[Merwepost 17 december 1927 nr. 34; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

<geen 35>

- (pag. 487) [FOTO] De Spuigang aan de Vest. Alle aan deze staande woningen prijken met het bordje van onbewoonbaarverklaring. Van de hier gekiekte panden bestaat geen enekele meer. "Ziet hoe het vriendelijke zonnelicht.... door moeder en kind wordt opgevangen", het kwam er zoo zelden. (v.d. M.);
- (pag. 490) [FOTO] diploma's Vak en Kunst;
[Merwepost 31 december 1927 nr. 36; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- WINTER (foto - De Laan van Repelaer onder den ijzel (foto door Fotohuis LUX);
- (pag. 494) [FOTO] Olga Schiffelers;
- (pag. 502) [FOTO] scheepsmodel van een Kennemer Tentjacht (firma A. Mak);
[Merwepost 7 januari 1928 nr. 37; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Noodwoningen (Bankastraat);
- (pag. 514) [FOTO] D.V.V. Fluks;
[Merwepost 14 januari 1928 nr. 38; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- de Biesbosch (kaart 16e eeuw);
- (pag. 525) [FOTO] KORPS PONTONNIERS En TORPEDISTEN. Uitreiking medaille. Maandagmiddag ll werd voor het front van den troep de zilverne medaille voor 24-jarigen dienst uitgereikt aan den korporaal-kok C. HAVERHALS. Nadat de compagniecommandant de compagnie geinspecteerd en de luitenant-adjudant het Kon. besluit voorgelezen had, hechtte de commandant van het korps, majoor OUDENDIJK PIETERSE, het eereteeken op de borst van den jubilaris. In een korte toespraak wees de commandant op de belangrijke functie, die de kok in het leger inneemt en dat voor zijn toewijding en zorg voor de bereiding van het eten, zeer veel van den goeden geest afhangt. Na de speech werden de officieren in de gelegenheid gesteld den gehuldigde te complimenteeren. In de cantine onderoff., werd na het officieele gedeelte, de jubolaris nogmaals toegesproken door den adjudant-onderofficier SMIT en werd hem namens de onderofficieren een stoffelijk blijk van waardeering aangeboden.
- (pag. 527) [FOTO] SCHILDEREN. Tentoonstelling M. Adamse. Het is wel een uitgebreide verzameling die onze stadgenoot Adamse ditmaal in Pictura tentoonstelt. Niet minder dan 54 nummers. En, dit zij er direct bijgevoegd, de kwaliteit van het werk staat niet bij de kwantiteit ten achter.
Vooral zijn schilderwerk, hier ter stede nog niet zoo bekend, is een verrassing. Een enkel stuk - speciaal onder zijn bloemen - mag o.i. wat vaag en koud aandoen, over het algemeen is het knap werk, raak neergezet, goed van compositite, kleur en stofuitdrukking. We denken hierbij bv aan het Beethovenmasker, de post met distels, vergiet met appels e.a.
Onder zijn teekeningen domineert het portrat en elk stuk noodt tot aandachtige beschouwing. lithografisch zuiver van techniek, doet het werk toch warm aan door goede stofuitdrukking en zuivere karakterweergave. Er zijn kinderkopjes, waaruit de blanke ziel spreekt, iets ouderen, met al indrukken van het leven, en volwassenen, uit wier trekken boekdeelen ervaring spreken.
Ook de andere teekeningen zijn buitengewoon knap; we denken bv aan SCHEDEL en SCHEDELS en het breed opgevatte ECCE HOMO.
We raden onze lezers aan deze tentoonstelling die van een der jongsten, maar zeker begaafste Dordtsche kunstenaars is, te bezoeken. Zij is geopend tot en met 29 Januari. (v. B.)
FOTO (Schedels van M. Adamse)
- (pag. 530) model oorlogsschip (firma A. Mak);
- Willem Mengelberg;
[Merwepost 21 januari 1928 nr. 39; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- de Biesbosch;
- (pag. 542) [FOTO] athletiek club FRISIA;
- (pag. 545) [FOTO] Groothoofd (doorkijkje door poort naar Hotel PENNOCK!);
[Merwepost 28 januari 1928 nr. 40; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- VERDWIJNEND DORDT.
(De achterzijde van de Vranckenstraat / De achterzijde van de Wijngaardstraat)
[Merwepost 4 februari 1928 nr. 41; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Carnaval.
- (pag. 566) [FOTO] schouwburg Corn de Wittstraat;
- (pag. 570) [FOTO] biljarters;
- (pag. 572) [FOTO] Rotterdamsch raadhuis;
[Merwepost 11 februari 1928 nr. 42; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- LENTEBODEN
- (pag. 584) [FOTO] R.C.H. elftal;
[Merwepost 18 februari 1928 nr. 43; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- NEDERLANDSCH - INDIE (foto: De Postduif en haar bemanning. Van links naar rechts: Piloot G.M.H. Frijns, 1e luit G.A. Koppen, commandant en S. Elleman, mecanicien)
- (pag. 595) [FOTO] O.K.K. biedermeyer paar;
- (pag. 597) [FOTO] Jan v.d. Anker, Wijnstraat, kookdemonstratie;
- (pag. 598) [FOTO] Feyenoord;
- (pag. 600) [FOTO] Enny de Leeuwe;
[Merwepost 25 februari 1928 nr. 44; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- NEDERLANDSCH - INDIE ;
- (pag. 606) [FOTO] spoorbrug Oude Maas (draaibrug vevrangen);
- (pag. 612) [FOTO]Merwe Club 1908-1920
- (pag. 614) Kunstzaal Bosman en Co (Hans Krug / Lou de Wit);
- (pag. 614) bloemenmagazijn FLORA (C. Brand, Steegoversloot 71 naar 69);
[Merwepost 3 maart 1928 nr. 45; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- Zuiderkerk, Bisboom Toussaintstraat (2/3 ingewijd, raam geschenk F.B.J. Gips);
- (pag. 628) [FOTO]JACOBUS VAN DIJK (+) in den nacht van Woensdag op Donderdag l.l. overleed te dezer stede, op 72-jarige leeftijd, de heer Jacobus van Dijk.De heer van Dijk ontving zijn opleiding aan de Rijks Normaalschool te Middelburg, behaalde daar de acte Lager Onderwisj en de hoofdacteen de acten van de moderne talen, 1878 werd de heer Van Dijk benoemd tot hoofd van de Bijzondere School aan de STEENSTRAAT, verhuisde met deze school naar den Vrieseweg en werd Mei 1911 benoemd tot Directeur van de Chr. Kweekschool, 1 September ll nam de heer Van Dijk zijn welverdiend pensioen, waarvan hij helaas slechts kort mocht genieten.
De heer Van Dijk die zeer bemind was, zal door allen die hem leerden kennen niet spoedig vergeten worden.
[Merwepost 10 maart 1928 nr. 46; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- D.A.W.E.T. (prof ben-ali-libi);
- (pag. 634/635) [FOTO's] A. Visser, G. van Herwijnen, L. Cohen, S.J.J. Crone, A.J. Kraai, W.H. van Wel;
- (pag. 637) [FOTO glas in lood raam] Toon Berg;
- (pag. 637) [FOTO] paviljoen LUNCHCO, oude melkhuis, Merwesteynpark;
- (pag. 640/641) opening Bahlmann en Co;
- [FOTO's? ] Dordtsche Stoomwasscherij en Strijkinrichting C. Duller;
[Merwepost 17 maart 1928 nr. 47; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- D.A.W.E.T.
- (pag. 650) [FOTO] William (Heusden)-trio;
- (pag. 655) [FOTO] Stumpel;
- (pag. 655) [FOTO] IJskoot-ensemble;
- (pag. 658) [FOTO's] VLEESCHHOUWERIJ EN SLAGERIJ B. V.D. EIJK
De moderne tijd stelt moderne eischen, zelfs de wetgever moet hiermede rekening houden, en ook de slagers en vleeschhouwers hebben dit ondervonden. Tal van slagerijen zijn den laatsten tijd uitgebroken, vergroot, van steenen vloer en betegelden muur vorozien, en niet altijd werden deze verbeteringen met vreugde aangebracht, de wet echter eischte het.
De slager en vleeschhouwer, die voelt voor zijn vak, die zijn bedrijf zakelijk leidt, is echter steeds de wet vooruit, de wet komt hier achter aan. Want hij weet dat hygiene in zijn zaak doro het publiek op prijs wordt gesteld, dat kwaliteit de beste reclame is, en daarnaast de zuinige huismoeder graag billijk bediend wordt. En dit laatste noopt hem zijn bedrijf ook zoo economisch mogelijk in te richten, te voorzien dus van de nieuwste hulpmiddelen.
Tot deze laatstte categorie slagers en vleeschhouwers moet ognetwijfeld de heer B. v.d. EIJK, Dubbeldamscheweg 49 en J.P. heijeplein 2 gerekend worden. We brachten dezer dagen een bezoek aan de zaan aan den Dubbeldamschewegen namen met belangstelling de moderne inrichting in oogenschouw. Na in het ruime, achter den winkel gelegen kantoor, ontvangen te zijn, nam de heer van der EIJK ons mee naar de 'werkplaats', ene groote frissche ruimte met betonnen vloer, betegelde muren, en verscheidene zware machines. Natuurlijk was er ook een werkbank, waarop het vleesch de eerste bewerking ondergaat. Daarna wordt het gemalen doro de WOLF, de gehaktmolen, een machine met een capaciteit van 200 pond per uur. Dan komt het vleesch in de wit geemailleerde mengbak en vervolgens in de mengmachine. In deze machine waarin een paar cirkelvormige messen zoo snel rondvliegen dat ze in 't geheel neit te zien zijn, wordt het vleesch fijn gemalen en tegelijkertijd grondig gemengd, waarna het gereed is voor de vulmachine. Deze machine ebstaat uit een zwaren cylinder met dubbele bodem, waarvan één bodem, nadat de machine met vleesch gevuld en ronde opening en trechter in den darm perst. De worst, die later verkocht zal worden als gerookte en gekookte worst, gaat vervolgens in de rookerij, een met tegels bekleede kamer. Hierin wordt....etc.
(FOTO Vleeschhouwerij en Spekslagerij B. van der Eijk, J.P. Heijeplein 2)
(FOTO Vleeschhouwerij en Spekslagerij B. van der Eijk, Dubbeldamscheweg 49)
- (pag. 659) [FOTO] Jubileum dr. A. van Iterson. Onder groote belangstelling herdacht dr. A. van Iterson 22 dezer zijn zilveren predikantsjubileum. Dr. van Iterson werd 4 aug 1875 te Leerdam geboren, bezocht het Gymnasium te Gorcum en studeerde aan de Universiteit te Leiden, 1903 studeerde dr. van Iterson af en deed 22 Maart 1903 zijn intrede als predikant te Gorredijk, waar hij 3 jaar verbleef. vevrolgens stond dr. van iterson 3 jaar te Oosthuizen, 3 jaar te Grotoebroek en kwam 6 aug 1911 naar Dordrecht;
[Merwepost 24 maart 1928 nr. 48; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- D.A.W.E.T.- nabetrachting;
- (pag. 667) [FOTO'S] D.A.W.E.T. en Schefferdrukkerij;
- (pag. 670) [FOTO] Dordr. Korfbalclub QUICK (J. Aarnoutse, J. Smeulers, Th. van Gorkom, T. van Noort, A. Talman, W. v.d. Wiel, M. van Ginneke, B. Visser, A. van Gorcom, M. Nienkemper, A. Schreuders, T. Louwman);
- (pag. 671) LOFLIED
's Zondags mag in 't tuindorp Zwijndrecht
Niet één zaak geopend zijn,
Dus in bier- en koffiehuizen
Schenkt men koffie, thee noch wijn.
Dat verbod geldt lui van Zwijndrecht
En van 't Ambacht en Rijsoord,
Maar 't geldt voor geen enkele vreemde,
Die 'veel verder' thuis behoort.
Woont g' in Leuvel of Brussel
Of in Moskou of Berlijn,....etc.
[Merwepost 31 maart 1928 nr. 49; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- PASCHEN.
- (pag. 684) [FOTO] D.A.K. (Sj. Vos), gymnastiekzaal Bosboom Toussaintstraat;
[Merwepost 7 april 1928 nr. 50; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- ONZE ZEEHAVEN.
[Merwepost 14 april 1928 nr. 51; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

- GROOT DORDRECHT (Prins Hendrikbrug);
- (paf. 714) [FOTO] Marietje Baron;
[Merwepost 21 april 1928 nr. 52; stadsarchief Dordrecht 489-32.378]

Laatst gewijzigd: mei 2008.