Aanmelden | Contact
Doorzoek de bronnen

Dordrecht: Herinneringen Gideon Martinus Brugman (1907-1995)


Bron: Regionaal Archief Dordrecht
Toegang: 150 (collectie handschriften)
Inventarisnummer: 2508 (8 delen)

* * * scans verkrijgbaar * * *

deel 8

Herinneringen G.M. Brugman (deel 8)


Piet Horsten en z'n E.M.F.
(jaren '20 luchtmacht, Soesterberg, 1938 oproep; 11 april 1939 nieuwe oproep; meubelmaker, behanger, trompet spelen; Americain of De Vriendschap; Loosdrecht, huisje van een kunstschilder, schilderijen van ene Sluijters; gebouw Zonnegloren van de S.D.A.P.; kapitein Wijnkamp; kapitein Mercedes Hartsink; Noordwijkerhout; Henk IJskoot, E.M.F.; Victoriafabriek; mijnheer Boogaerdt; Binnenlandse strijdkrachten; pakhuis Molenstraatje, pakhuis van Dicke, munitie en wapen verborgen; Sperrtijd; Twintighuizen; ronde torenkamer; Beekman; dokter Delhez; Paul Trotsenburg; De Leeuw; mijnheer Verspillen; Johan de Witt, munitiefabriek; biljartclub Carambole; Koos van der Houwen, Achterhakkers; Dries van de PTT; Loes Bo (=Frouke Bol) en Leida Smid; ingenieur van Loon; Koos Mierlobensteijn, Cas de Vries; adres Singel van Karl Neumann; Beekman, Kees Gerritsen en Klaas Aandewiel, de Vlij;)

E.H. de Vries, reserve-kapitein bij het Nederlandse leger
(fotoboek E.H. de Vries (geb. 1907); Koningin Wilhelmina (geb. 1909), 1933, Winterswijk-Lichtenvoorde, buurtschap Vragender; commando IJssel, Hattemerbroek; vliegveld Soesterberg; Kamerik; Polen, gevangenkamp Schildberg; Piet Lieftinck;)

Brief aan mevr. H. v.d. Linden
((tekening) Harry v.d. Linden Jeugdgroep B.S. te Dordrecht, Brits Sten Mark 3, 500-550 per min.;

Een verhaal van J. v.d. Graaf
(sodafabriek, Bomkade, melkboer Besemer; huis Dicke afgebrand, dochter Leni koerierster; spullen van Dicke in de fabriek; melden op de Singel; Diaconessenziekenhuis, Prinsenstraat; Broedertrouw, En Avant, Muller; Koos van dr Steenhoven; Duitse inkwartiering;)

Mijn neef M. Brugman vertelt.
(mijnheer Goedhart; E.M.F.; op de Hoogt met ouders, zusje (oom Tinus overleden in 1938); restaurant Ter Merwe; huis Hoogt verwoest; naar huis in de Marnixstraat, vervolgens Cronjestraat in 1943 huis aan de Hoogt opgebouwd; leraar M.T.S. de Vries; Biesbos; Jan Overwijn; Kunstmin; mulo Groenendijk; zomerhuisje aan de Oude Maas bij de zalmvisserij; Duivelseiland; scheepje De Pelikaan van Wim Boot, Puttershoek-Dordt; J.L.O. Gazelle, Jaspers;)

Louis Akkermans vervolgt zijn verhaal
(Mussert, commandant van Dordrecht; B.S.; Herman Beerman, fotograaf; Kees Overwijn, tekening van Texel; Jan van Rooy; Femer aan de Viottakade; Brechten, Feker, Herman; Bertus Scholte; Hock, etaleur van Busch, rijksduitser; kamp Amersfoort; Dries de Graaf; Madoerastraat, Krispijnseweg; Wout van Aken, schilder in de Wijnstraat; etaleren bij kantoorboekhandel Stumpel in de Brugstraat te Breda; op de Voorstraat bij de winkel van Leeuwin woonde 'n jodenman Gobitz. Hij was ziek en lag in het Diaconessenhuis. In die tijd kregen we bericht, dat de joden weggevoerd zouden worden. Hij moest dus uit het ziekenhuis weg. Maar waar naar toe?; Boonstoppel in Dubbeldam; firma Hellebrekers in de Spuistraat, Koeken; Feldgendarmeie in de Wijnstraat;)

Mevr. C. Houtgraaf-Stellingsma vertelt
(1940 met vijven op eerste verdieping, Hooikade; inkwartiering Duitse soldaten;)

Joop van Dongen van de BS
(schuilkelder; Belgische krijgsgevangen, cafe naast Muller op de Merwekade; cafe Klarenaar; Van Dongen (geb. 1924), leerling ambachtssschool; Seys-Inquart; gebouw Patrimoniuem, Breestraat; familie Roest, Riteco, Ad Verschuren (Boormstraat/Riedijk), Gerard de Nier; John van Breugel, gemarteld, begraven na de oorlog in de Grote Kerk; Paul, Koos v.d. Houwen van de 4e compie; P.O.D.; mijn vader [=G.M. Brugman sr] fotografeerde 's avonds in het geheim ook wel joden in z'n atelier. Daar werden dan pasfoto's gemaakt die op valse paspoorten werden gemonteerd; ... Ik heb nog een jodenvriend gehad in de oorlog. Louis Hartog en die woonde op de Singel tegenover dokter Vriesendorp, hoek Singel-Godewijckstraat of zoiets. Maar in ieder geval naar het Beverwijcksplein toe. Deze man was alleen en in die tijd was er op de Buiten Walevest een drijvend zwemschool". "Ja, de zogenaamde school van Wesselman, daar heb ik als knaap nog zwemles gehad en m'n diploma gehaald". "Nou, daar ben ik door 'n kerel in het water van het zwembad gesmeten en liep een hersenschudding op. Die jodenman heeft mij daarna thuis gebracht en is mij verschillende keren kopen opzoeken, toen ik daar op bed laf. Hij is daarna een huisvriend van de familie van Dongen geworden.
Hartog is later in de oorlog op verschillende adressen ondergedoken. Oorspronkelijk werkte ie bij de verzekeringsmaatschappij "Holland" in de Wijnstraat. Hij droeg de jodenster en moest naar Duitsland. Met een kan ben ik hem zelf gaan brengen naar de Brabantse Biesbos. Hij is daar opgevangen door Henk van Liempd, een ondergronder. Met de ouwe van Liempd z'n vader is ie verder gebracht naar een boerderij ergens in Brabant. Ik zal U vertellen, wat er verder met die jodenman is gebeurd. ...., werf de Zaai; kantoorboekhandel Naber en Stumpel; v.d. H.;)

oproep
[Gesprek met een torpedist]

Interview met mevr. W. de Groot-Lindeman
(Junoplantsoen, 1942 Duitsers, schuilkelders; Bakenessegracht; na de oorlog naar van Wijnstraat naar Kalkhaven; Ripperdakazerne)

De Rotterdammer A. Mast gaat verder met zijn verhaal.
(Bekkers blikfabriek, Aviolanda in Papendrecht; vader bij een bombardement overleden; razzia's in Rotterdam; Merwehaven, rijnaken; Kamperdiep; Zwolle; Meppel, Beilen bij Westerbork; Nieuwe Schans; kamp Neuengamme, barakkenkamp Groz Hesepe, riviertje Ems; scheepswerf Vulkan; Heino;)

Oorlog, gedicht van mevr. B.J. Brugman-Groen.
[=niet gefotografeerd]

Laatst gewijzigd: december 2016.