Dordrecht: verzetsmensen (incl. lijst door Joden bewoonde panden)
Bron: Regionaal Archief Dordrecht
Toegang: 148 (de Ondergrondse en Binnenlandse Strijdkrachten)
Inventarisnummer: 5
Anthon Marie de Haas (23-10-1945)
Levensbeschrijving van Anthon Marie de Haas
Schuilnaam Pieter Goetheer
Anthon Marie de Haas werd geboren te Nieuw-Helboet, 25 Febrari 1918.
Na aldaar eenige klassen der Lagere School te hebben doorloopen voltooide ij zijn Lager-Onderwijs te Dorrcht. Na het verlaten der
Lagere School ebzocht hij het Gymnasium aldaar. Drie jaar daarna heeft hij deze school verlaten en is aanvankelijk als kantoorbediende aangesteld
op het kantoor der N.V. Levensverzekeringmaatschappij R.V.S. Na het vervullen van zijn militairen dienstplicht werd hij bij bvovengenoemde
Verzekeringmij. in de buitendienst opgenomen voor vakopleiding.
In Juli 1939 werd hij in verband met de mobilisatie opgeroepen en maakte de hevige Meidagen van 1940 mee in de Peel.
Tijdens een kort maar hevig gevecht liep hij een schotwond op door de hiel en wist daarna met nog enkele gewonden per vrachtauto te onkomen. Na verbonden te zijn in een ziekenhuis te Eindhoven is hij met nog enkele mannen van zijn sectie naar België wete te komen.
Dit is en zeer zware tocht geweest door de vele luchtaanvallen op transporten in Brabant en België. Tijdens deze tocht genoot hij de eer aangesproken te worden door Z.K.H. Prins Bernard.
Na eenige dagen is hij beland in le Panne en is na 3 weken van ellende weer terug mogen keeren naar zijn vaderland.
Niet lang daarna is hij weer aangesteld bij bovengenoemde Levensverzekeringmaatschappij en na gewerkt te hebben in Breda en Hoorn is hij als assistent controleur van de buitendienst in Zaandam geplaatst.
In April 1942 is hij gehuwd en moest voorhaar 1943 weer vertrekken naar den Helder om te ontkomen aan de Saukelactie, doch al heel gauw daarop werd door den bezetter bevel gegeven dat alle voormalige militairen zoch moesten melden. Hij is toen ondergedoken in Blesdijke te Friesland, waar het hem al heel spoedig te benauwd werd door de vele razzia's aldaar en is nog wete te ontkomen naar Haarlem, waar hij aansluiting zocht bij de plaatstelijke ondergrondsche beweging.
in 1944 is hij overgegaan naar de ondergrondsche strijdkrachten van het district Dordrecht, alwaar hij een heel nauwe samenwerking had met een vroeger dienstkameraad Sander de Vries, schuilnaam
Simon, commandant van de Hoeksche-Waard, waaronder Pieter Goetheer werkte als plaatsvervanger en instructeur.
Er werd hard gewerkt en ales ging goed tot op de 26 Maart '45.
Dezen dag is hem noodlottig geworden. op weg met nog een strijder naar een vergadering te Puttershoek werden zij gearresteerd op de verkeersweg van Westmaas naar Mijns-Heerenland en daarna overgebracht naar de Boerenleenbank te Oud-Beierland destijds dienstdoende als gevangenis.
Vrijdag d.a.v. werd hij op transport gesteld naar Rotterdam en gebracht naar het politiebureau 't Haagsche-Veer en is 3 April 1945 's morgens in de Hoflaan met nog vele anderen gefusileerd.
Na 9 dagen is zijn stoffelijk overschot onopgemarkt, doch plechtig te Crooswijk teraarde besteld en is 16 Juli d.a.v. overgebracht naar het oorlogsgraf op de Algemeen Begraafplaats te Dordrecht.
De plechtige rouwdienst in de Groote kerk te Dordrecht, alwaar hij met nog 2 medeslachtoffers stond opgebaard en de vele blijken van eer en sympathie zijn stoffelijk overschot gebracht op dezen laatsten tocht, is voor allen die hem moesten misssen iets onvergeterlijk geworden.
Laatst gewijzigd: november 2023.