Aanmelden | Contact
Doorzoek de bronnen

450 JAAR HANDEL IN ZOUT TE DORDRECHT 1570-1920


Samengesteld door historica/schrijfster H.W.G. van Blokland-Visser (Papendrecht 2015)
E-mail: hwg.blokland-visser@ziggo.nl

Bij gebruik van gegevens van de website vermeld dan:
"mw. H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht (website: blokland.dordtenazoeker.nl)"

1. 1570 DORDRECHT BOUWT ZIJN 1E ZOUTKEET/ZOUTZIEDERIJ IN ZWIJNDRECHT/OOST

1. 1570 DORDRECHT BOUWT ZIJN 1E ZOUTKEET/ZOUTZIEDERIJ IN ZWIJNDRECHT/OOSTDe Zouthandel zou hierna uitgroeien tot een van de belangrijkst bronnen van inkomsten van Dordrecht die zou bijdragen tot de welvaart van Dordrecht.
In 1920 kwam er een einde aan 450 jaar handel in Zout toen de laatste Zoutkeet ,, DE ZOUTBRON,, te Zwijndrecht in bezit van de Dordtse FA. GERRIT v HOOGSTRATEN & ZN werd opgeheven.
ZOUT was een onmisbaar bestanddeel voor het maken van voedsel en het behoud hiervan. In Holland werd veel zout gebruikt bij o.a de Haringvangst nadat het Haringkaken was uitgevonden.
De Haring werd na het kaken gezouten en in tonnen verpakt. Veel Zout was ook nodig voor het bereiden van Kaas en Boter en werd gebruikt voor het Zouten van Vlees en Groente, waardoor het langer houdbaar bleef.
In 1568 brak de 80 jarige oorlog met Spanje uit en Holland kwam in de problemen met de invoer van Ruw Zout. De Spanjaarden maakte het de Hollanders moeilijk om het Ruwe Zout uit o.a. Frankrijk en Portugal te halen dat nodig was voor de fabricage van Zout.
Het Ruwe Zout (met een hoger Zoutgehalte) werd namelijk gemengd in de Zoutketen /Zoutziederijen met Zout zeewater uit de Noordzee (met een lager zoutgehalte) in grote houten vaten, waarna de Pekel Gezied/Gekookt werd in grote ijzeren pannen (ziedpannen) en verwerkt werd tot divers soorten zout.

IN 1599 ZOUTHALEN IN ARAYA
1599 was het tekort aan ruw zout zo groot dat de Hollanders en Zeeuwen naar andere lokaties opzoek gingen en trokken zij met hun schepen naar Kaap Verdie om Zout te halen maar al gauw werd bekend dat er Ruw Zout zo opgeschept kon worden aan de Noordkust van Zuid Amerika bij het schiereiland ARAYA/Cumana /Venezuela (dat in Spaanse handen was) Er vertrokken schepen uit Holland en Zeeland naar het schiereiland ARAYA om daar een eigen Kolonie te stichten met een eigen Zoutvoorraad.
Vanaf 1600 tot 1603 voeren er zo,n 100 schepen uit Holland en Zeeland naar ARAYA om er Zout te halen en keerden zij met ca 300 ton Ruw Zout per schip terug.
Het Zout werd er in brokken los gehakt en met kruiwagens aan boord gebracht. Er werd vooral 's nachts gewerkt, overdag was het te heet men droeg bij het werk houten klompen omdat deze niet werden aangetast door het Zout.
In 1603 kwamen de Spanjaarden in verzet en bouwden zij een Fort op het schiereiland ARAYA
In 1605 werd de Hollandse vloot verslagen en het Zoutgebied vernietigd.
In 1622 was de ZOUTVAART zo belangrijk dat de W.I.C. schepen uitstuurden op expeditie, op zoek naar eilanden in West Indie waar Zout gehaald kon worden en om daar Hollandse kolonies te stichten o.a. ARUBA BONAIRE en CURACAO.


(Hollandse Kolonies voor de Zoutvaart 1600/1605, Araya / Venezuela vanaf 1634 Aruba / Bonaire en Curacao)

(c) Papendrecht H.W.G. van Blokland-Visser, januari 2016 / november 2018.