Aanmelden | Contact
Doorzoek de bronnen

450 JAAR HANDEL IN ZOUT TE DORDRECHT 1570-1920


Samengesteld door historica/schrijfster H.W.G. van Blokland-Visser (Papendrecht 2015)
E-mail: hwg.blokland-visser@ziggo.nl

Bij gebruik van gegevens van de website vermeld dan:
"mw. H.W.G. van Blokland-Visser, Papendrecht (website: blokland.dordtenazoeker.nl)"

5. DE PANNENBOETER / BIJ DE ZOUTKEET (Archief 181/SAD)

De Pannenboeter woonde bij de Zoutkeet en was in dienst van de Keetbaas
Hij was Vrij van Huur en kreeg Turf en Biergeld.
Van alleen pannen boeten kon de Pannenboeter niet leven en hij deed het werk als Zoutmeter erbij. Hij was Smid en had een speciale opleiding gehad in het repareren van de Ziedpannen en het maken nieuwe Ziedpannen. Om de 6 weken moest hij de Ziedpannen ontdoen van KETELSPEK een Kalklaag dat in de ziedpan achterbleef na het koken en de Ziedpannen controleren op lekkage en e.v.t repareren, hij mocht het schroot van kapotte ziedpannen behouden.
In 1612 had ELIAS TRIP Jacobz als eigenaar van een Zoutkeet in Zwijndrecht een Pannenboeter in dienst voor f 60 per jaar en f 18 per ziedpan (Trip)

JOHANNES ARYZ DE BONDT PANNENBOETER TE ZWIJNDRECHT
In 1688 kreeg hij op 13 juli bezoek op de Zoutkeet te Zwijndrecht (waar hij als Pannenboeter werkte van Notaris HUYBERT v/d HOOP dit op verzoek JAN SAM en JAN LAMBERTS de BRUIJN Kooplieden te Dordrecht ,daar vond hij de Pannenboeter Johannes Aryz de Bondt en zijn 3 knechten aan het werk. De Notaris vroeg hem (in het bijzijn van de vrouw van Jan Lamberts de Bruijn) op wiens naam hij aan de gemelde Ziedpannen werkte, waarop hij antwoorde: Uit naam van Jan Lamberts de Bruijn.
Johannes Aryz de Bondt werd gedoopt op 26-10-1642 te Zwijndrecht /Hij trouwt op 29-7-1663 te Zwijndrecht met Pieternella Gijsberts uit Zwijndrecht (www.andredenhaanismijnpassie)

(c) Papendrecht H.W.G. van Blokland-Visser, januari 2016 / november 2018.