Aanmelden | Contact
Doorzoek de bronnen

Dordrecht: Koninklijke onderscheidingen Dordtenaren 1903-1940(1946-1949/1953/1960/1971)


Bron: Regionaal Archief Dordrecht (was Erfgoedcentrum DiEP)
Toegang: 8A1945 en 8A1960
Inventarisnummers:
8A1945-3132 (over 1903-1919); 8A1945-3133/3134/3135 (a t/m z); 8A1945-3136 (a t/m z); 8A1945-3142 + 3143 + 3144 + 3145 (over 1930-1940);
8A1960-2285 (over 1946); 8A1960-2286 (over 1947); 8A1960-2287 (over 1948); 8A1960-2288 (over 1949); 8A1960-2292 (over 1953); 8A1960-2306 (over 1960 A-L); 8A1960-2307 (over 1960 K-R); 8A1960-2308 (over 1960 S-Z); 8A1980-2708 (over 1971 A-F); 8A1980-2709 (over 1971 G-K); 8A1980-2710 (over 1971 L-R) 8A1980-2711 (over 1971 S-Z);
;

(transcriptie E. van Dooremalen)(scans verkrijgbaar)

Koninklijke onderscheidingen 1903-1940(1949)

Cornelis Willem van Cappellen

Geboren: 21-10-1876 (overl. 9-5-1954, begr. Ridderkerk)
Wonende: -
Functie: oudste directeur van de N.V. Bolnes Motorenfabriek v/h J.H. van Cappellen (Krimpen aan de Lek)
Onderscheiding: -
Uitreiking: -

Aanmerkingen:
- (Gemeente Krimpen aan de Lek; Krimpen aan de Lek 29 Juli 1946) Het is mij vergund EHEG te verzoeken aan H.M. de Koning te willen voordragen voor een Koninklijke ridderorde, eventueel te verleenen per 31 Augustus a.s., den heer Cornelis Willen van Cappellen, geboren 21 October 1876, oudste directeur van de N.V. Bolnes Motorenfabriek v/h J.H. van Cappellen alhier.
Het zij mij vergund Uwe aandacht voor een onderscheiding op den heer van Cappellen te vestigen omdat het bedrijf, de door hun vader gestichte familie-vennootschap, dit jaar 60 jaren zal bestaan terwijl de heer C.W. van Cappellen ruim 50 jaren, waarvan de laatste 35 jaar als directeur, aan deze groote motorenfabriek verbonden is geweest en nog steeds is.
De machinefabriek BOLNES heeft arbeid aan 160 tot 200 arbeiders en is door den tegenwoordigen oudsten directeur van een klein bedrijf tot een groote dieselmotorenfabriek annex ijzergieterij en montagebedrijf uitgegroeid. In het bedrijf is geinvesteerd een kapitaal vam ca f 500.000.
De heer C.W. van Cappellen is behalve een ijverige en kundig vakman, die het met mijn personeel steeds uitnemend kan vinden; iemand van groote sociale verdiensten. Zoo stichtte hij voor eenige jaren een pensioenfonds voor het personeel, in zijn fabriek werkzaam, terwijl talrijke niet-volwaardige krachten door hem steeds worden geholpen aan een passende werkkring en daardoor meer zelfbewustzijn en levensvreugde gevend.
Bovendien heeft de hier C.W. van Cappellen belangrijk illegaal werk verricht. Behalve dat hij talrijke menschen van zijn personeel uit des bezetters handen heeft gehouden of ook anderen redde door ze in mijn bedrijf te laten onderduiken, terwijl hij veel waardevol materiaal uit des vijands handen heeft weten te houden, heeft hij de polders Oud- en Nieuw Reyerswaard onder Ridderkerk (Bolnes) en de polder Ijsselmonde, onder IJsselmonde voor de kans van overstrooming en voor vernietiging van den oogst weten te behoeden door met gevaar voor hem en de zijnen, haast onder oogen der duitschers clandestien een diesel-aggregaat met electrogenerator weten te bouwen, teneinde deze polders ook in geval van inundatie en dijkdoorsteking te redden.
Bovendien heeft hij door deze clandestiene electrische centrale te bouwen de rioleering van Rotterdam-Zuid (Ijsselmonde) en de noodzakelijke stroomlevering in een gedeelte van het rayon weten zeker te stellen, toen deze bedrijven faalden.
Dankbetuigingen van den Burgemeester van Rotterdam en van de Directeur van het G.E.B. te Dordrecht hebben zulks getuigd.
Bovendien wist de heer C.W. van Cappellen het waterleidingbedrijf Lek en IJssel van de gemeenten Krimpen aan den Ijssel.
Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den Ijssel gaande te houden, door bij het wegvallen van den stroom ook daarbij een dieselmotor te doen onderduiken.
 Tenslotte zij vermeld, dat de heer van Cappellen in de jaren 1935-1938 aan de openbare zaak heeft gewijd door een benoeming van raadslid te aanvaarden. Het politiek debat lag hem achter niet zoodat hij dez eperiode niet heeft willen continueeren.
Resumeerend zou ik willen betoogen, dat de heer van Cappellen als goed vaderlander een belangrijk machinebedrijf heeft groot gebracht en opgewerkt tot heil van de vele talrijken die daar erken en ten zegen van de streek en het geheele vaderland, dat hij bovendien een zeer warm sociaal voelend mensch is en voor 100% een goed en warm-voelend vaderlander.
Het zou mij verheugen indien het Hare Majesteit zou behagen op Uw voordracht de heer van Cappellen te benoemen, bijv. tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en zou het mij, mocht de onderscheiding worden toegekend, een groote eer zijn de mededeeling hiervan, namens Hare Majesteit te mogen bekend maken.
De heer van Cappellen is politiek volkomen betrouwbaar en van onbesproken levenswandel, en kan ik dan ook ten volle voor hem instaan.
De Burgemeester van Krimpen aan de Lek (get.) G.J. van Oordt.
- (Gemeente Krimpen aan de Lek; Krimpen aan de Lek 29 Juli 1946) Blykens in afschrijft hierbygaand verzoek aan den Heer Commissaris der Koningin heb ik na mondelinge toelichting by schrijven van heden verzocht voor een Koninklyke Onderscheiding te willen voordragen de Heer Cornelis Willem van Cappellen, oudste directeur der N.V. Bolnes Motorenfabriek v.h J.H. van Cappellen, wonende alhier.
Onder de vele argumenten van sociaal en economische belang komt ook voor de prestatie van de Heer van Cappellen met zyn mannen ten bate van de stroomverzekering der meest vitale bedrijven in Ridderkerk en omgeving door stroomlevering uit een door hem clandistien gebouwd diesel-aggregaat met electr.generator voor welke prestatie clandistien, haast onder de oogen der Duitschers verricht hem vanwege Uw G.E.B. een dankbetuiging bereikte. Ongetwyfeld zullen de Heeren Ir. Rodenburg en Ir. Stam U dit kunnen bevestigen.
Ik zou het zeer op prys stellen indien U dit aan den Heer Commissaris der Koningin zoudt willen bevestigen ter ondersteuning van myn verzoek tot voordracht van een Koninklijke Onderscheiding, mede ter waardeering van 's mans illegaal werk. De Heer ommissaris der Koningin dringt echter op spoedig inzending aan. Met collegialen groet.
De Burgemeester van Krimpen aan de Lek (get.) G.J. van Oordt.
- (Electriciteitsbedrijf der gemeente Dordrecht; Dordrecht 5 Augustus 1946) Onder terugzending van het mij, met kantschrijven no. 1816 kabinet dato 2 Augustus 1946, om advies in handen gestelde schrijven van den Burgemeester van Krimpen aan de Lek 29 Juli 1946 heb ik de eer U het volgende berichten:
Inderdaad is na het stopzetten op 9 April 1945 van de stroomlevering door het Electriciteitsbedrijf te Dordrecht een machine, opgesteld in een fabriek van de Machinefabriek Bolnes te IJsselmonde, gereedgemaakt voor stroomlevering in onze netten ten behoeve van eenige byzondere verbruikers zooals b.v. de polder Oud en Nieuw Reyerwaard, de Zuivelfabriek Sterovita, de rioolmalen van IJsselmonde. Hiervoor hadden belanghebbenden elkaar reeds eerder gevonden en in een overeenkomst de verdeeling der kosten vastgelegd. Ook nadat ons electriciteitsbedrijf weder in staat was stroom te leveren, is, aangezien de aanvoer van kolen nog onvoldoende was, nog geruimen tijd door genoemd aggregaat stroom in onze neten geleverd. De besprekingen hieromtrent zijjn door mij gevoerd met den Heer van Cappellen Jr. De Kosten van de geleverde electriciteit werden door ons vergoed en ten laste van E.Z.H. gebracht.
Het is mij echter niet gebleken dat het opstellen van het aggregaat, waarvoor de generator ter beschikking was gesteld door de N.V. Electrotechnische Industrie te Slikkerveer en de aansluitkabel door het G.E.B. Rotterdam, terwijl het aansluiten op onze netten geschiedde door ons personeel, byzondere risico's met zich heeft gebracht. Met alle waardeering voor hetgeen werd verricht, was er dan ook voor mij geen aanleiding den Heer van Cappellen Sr., waarmede ik persoonlijk geen contact heb gehad, byzonder dank te zeggen. Een dankbetuiging is door mij niet verzonden.
Ik meen nog te moeten opmerken dat het in werking stellen van hulpaggregaten nog op meerdere punten in onze netten is geschied.
Zoo werd reeds door den Directeur van de M.T.S. in 1944 een klein aggregaat gereedgemaakt, waarvoor 150 ton kolen van het electriciteitsbedrijf clandestien naar de M.T.S. werden vervoerd en welk aggregaat na de stopzetting van de stroomlevering door de centrale, electriciteit leverde over onze netten aan Zoekenverpleging, Groote Ziekenhuis, Noodziekenhuis M.T.S., en ten behoeve van onze batterijen.
In Leerdam leverde het eigen bedrijf bvan de Vereenigde Glasfabrieken te Leerdam geruimen tijd stroom voor de polders in de omgeving, eenige in Gelderland en de gemeente Leerdam.
Ik vertrouw U hiermede voldoende te hebben ingelicht.
De Directeur (get) Roodenburg.
- (Dordrecht 9 Augustus 1946) Mijn ambtgenoot van Krimpen aan de Lek vraagt zijn tot Uhoogedelgestrenge gericht verzoek van 29 Juli 1946 tot voordracht van den Heer C.W. van Capellen voor een koninklijk onderscheiding te willen ondersteinen in verband o.a. met het feit, - bekend bij den Directeur van het Gemeente Electriciteitsbedrijf alhier -, dat de Heer van de Capellen tijdens de bezetting goed werk heeft verricht ten opzichte van de electriciteitsvoorziening.
Persoonlijk ben ik met de feiten niet bekend waarom ik genoemden Directeur verzocht mij te willen inlichten.
Ik heb de eer U afschrift van het van deze ontvangen rapport toe te zenen.
De Burgemeester van Dordrecht (get) Bleeker.
- (Dordrecht 9 Augustus 1946) In antwoord op Uw brief dd 29 Juli 1946 Kabinet deel ik U mede, dat ik mij door den Directeur van het Electriciteitsbedrijf alhier heb doen voorlichten over de prestaties van den Heer C.W. van Capellen met betrekking tot de electriciteitsvoorziening gedurende den bezettingstijd.
Ofschoon het rapport van genoemden directeur eenigszins afweek van hetgeen in Uw brief was vermeld, heb ik daarvan een afschrift aan den Commissaris van de Koningin toegezonden. Met collegialen groet, De Burgemeester van Dordrecht (get) Bleeker.


(bron: Erfgoedcentrum DiEP/Stadsarchief Dordrecht 8A1960-2285 (over 1946))

Laatst gewijzigd: oktober/november 2009, maart 2020.